Sju goda vanor som gör livet bättre

Det finns ett gäng principer som i princip går att applicera på vad som helst – och göra att man kan tänka mer effektivt kring det och komma fram till mer produktiva handlingar. Vilket leder till att man är mer produktiv och i samma stund mycket lugnare. Att applicera dessa principer är därför mycket värdefullt och att lära sig förstå dem är ovärderligt.

Genom att borra in en princip djupt så kommer de andra naturligt att följa – det är dock mer effektivt att ha förståelse av alla principer. Vi är dock mest inriktade på att förmedla den viktigaste principen som är proaktivitet och den kommer ur ett flertal principer.

De principerna vi pratar om bygger på boken “De sju goda vanorna” av Stephen Covey – och de sju goda vanorna inkapsulerar de korrekta principerna.

Vanorna är :

  1. Att vara proaktiv
  2. Att veta vad man har för mål i innan man startar
  3. Göra vad som är viktigast först
  4. Alltid försöka komma till ett win/win scenario
  5. Försöka först att förstå och sedan att bli förstådd
  6. Att skapa synergistiska miljöer
  7. Att konstant hålla sin såg vässad

Implementerar man dessa vanor i livet så kommer det gå bra i nästan allt man tar sig för. Det är dessa vanor människor som är mycket effektiva lever efter. De kan kännas något abstrakta ibland men de är väldigt konkreta när man väl börjar implementera dem i sitt liv. Det kan ta ett tag innan man faktiskt förstår vad vanorna går ut på men när de börjar få fäste så börjar ens liv förändras.

Det är alltså enklast att börja med bara en vana – och då börjar man med den som verkar enklast för en själv. Vanor är lite luriga att få att fästa så man måste ha viss disciplin till en början – därför är det enklast att börja med den enklaste vanan.

 

https://www.youtube.com/watch?v=GQ0lbCh8THs